Brambor

Sladké brambory

Jaký je rozdíl mezi sladkými bramborami a bramborami?

Následují zjištění podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů zveřejněné na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Oba druhy brambor jsou bohaté na vlákninu, sacharidy a vitamíny B6 a C. Tradiční brambory mají vyšší obsah draslíku, zatímco batáty obsahují mnohem více vitamínu A.

Sladké i tradiční brambory jsou hlízovité kořenové zeleniny, ale liší se vzhledem a chutí.

Pocházejí z různých rostlinných čeledí, obsahují různé živiny a různě ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Různé rodiny rostlin

Sladké brambory Sladké brambory

Sladké a tradiční brambory jsou kořenová zelenina, ale jsou jen vzdáleně příbuzné.

Sladké brambory patří do čeledi Convolvulaceae a bílé brambory patří do čeledi Solanaceae. Jedlé části těchto rostlin jsou hlízy rostoucí na jejich kořenech.

Obě odrůdy pocházejí z částí Střední a Jižní Ameriky, ale nyní se konzumují po celém světě.

Sladké brambory mají obvykle hnědou slupku a oranžovou dužinu, ale existují také fialové, žluté a červené verze. Tradiční brambory jsou v odstínech hnědé, žluté a červené a mají bílou nebo žlutou dužinu.

Ve Spojených státech a některých dalších zemích se sladké brambory často nazývají jamy, i když jde o různé druhy.

Sladké i tradiční brambory jsou kořenová zelenina, jsou vzdáleně příbuzné, ale pocházejí z různých rodin

Oba jsou velmi výživné

Brambory Brambory

Sladké brambory jsou často propagovány jako zdravější než bílé brambory, ale ve skutečnosti mohou být oba druhy extrémně výživné.

Zde je nutriční srovnání 100 gramů loupaných bílých a sladkých brambor:

  Bílé brambory Sladké brambory
Kalorie 92 90
Bílá 2 gramy 2 gramy
Tlustý 0,15 gramu 0,15 gramu
Sacharidy 21 gramů 21 gramů
Vláknina 2,1 gramu 3,3 gramu
Vitamín A 0,1 % denní hodnoty (DV) 107 % DV
Vitamín B6 12 % DV 17 % DV
Vitamín C 14 % DV 22 % DV
Draslík 17 % DV 10 % DV
Vápník 1 % DV 3 % DV
Horčík 6 % DV 6 % DV

Zatímco běžné a sladké brambory mají podobný obsah kalorií, bílkovin a sacharidů, bílé brambory obsahují více draslíku, zatímco sladké brambory mají neuvěřitelné množství vitamínu A.

Obě odrůdy brambor obsahují také další prospěšné rostlinné sloučeniny.

Sladké brambory, včetně červených a fialových odrůd, jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti poškození buněk způsobenému volnými radikály.

Tradiční brambory obsahují sloučeniny zvané glykoalkaloidy, u nichž experimentální studie prokázaly, že mají protirakovinné a další příznivé účinky.

Oba druhy brambor jsou bohaté na vlákninu, sacharidy a vitamíny B6 a C, bílé brambory mají vyšší obsah draslíku, batáty naopak obsahují více vitamínu A

Různé glykemické indexy

Různé odrůdy brambor se také liší svým glykemickým indexem (GI). GI měří, jak konkrétní potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Potraviny s GI 70 nebo vyšším způsobují rychlejší nárůst krevního cukru než potraviny se středním GI 56-69 nebo nízkým GI 55 nebo méně.

p>

GI sladkých brambor může být 44–94 v závislosti na odrůdě a způsobu vaření. Pečené batáty mají obecně mnohem vyšší GI než vařené, protože škrob během vaření gelovatí.

Hodnota GI tradičních brambor se také liší. Například vařené červené brambory mají GI 89, zatímco pečené červenohnědé brambory mají GI 111.

Lidé s cukrovkou nebo jinými problémy s krevním cukrem mohou mít prospěch z omezení potravin s vysokým GI. Často se tedy doporučuje zvolit sladké brambory před bílými bramborami, protože sladká verze má obvykle nižší GI.

To, jak konzumace brambor ovlivňuje hladinu cukru v krvi, však do značné míry závisí na typu brambor, velikosti porce a způsobu vaření. Zatímco některé druhy sladkých brambor mají nižší GI než běžné brambory, jiné ne.

Vliv konzumace brambor na hladinu cukru v krvi, známý jako GI, se u různých druhů sladkých i běžných brambor liší

Oba se hodí do vyvážené stravy

Sladké i běžné brambory obsahují vlákninu, vitamíny, minerály a energizující sacharidy a dobře se hodí do vyvážené stravy, která obsahuje mnoho dalších zdravých potravin.

Jak je připravit zdravě

Ačkoli jsou brambory extrémně výživné, často se připravují nezdravým způsobem.

Například z bílých brambor se dají udělat hranolky, rozmačkané s máslem a smetanou nebo smažené a přelité vysoce kalorickými přísadami.

Sladké brambory lze navíc kombinovat s cukrem, krystalovým cukrem nebo jinými méně zdravými přísadami.

Pro zdravou přípravu sladkých nebo běžných brambor je vyzkoušejte vařit nebo péct, ponechat slupku pro více vlákniny a místo sýra, másla a soli podávejte s čerstvým kořením nebo bylinkami.

Pokud máte obavy z vlivu této kořenové zeleniny na hladinu cukru v krvi, zvolte vařené brambory místo pečených brambor.

Spárování brambor s potravinami s nižším obsahem sacharidů, jako jsou libové bílkoviny a neškrobová zelenina, může také omezit jejich vliv na hladinu cukru v krvi.

Sladké i tradiční brambory mohou být součástí vyvážené stravy, brambory vařit v páře nebo vařit místo smažení a držet se výživných zálivek

Shrnutí

Sladké brambory se od ostatních odrůd brambor liší vzhledem, chutí a spotřebou.

Sladké i běžné brambory obsahují mnoho živin, včetně sacharidů, vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Zatímco bílé brambory jsou bohatší na draslík, batáty obsahují mnohem více vitamínu A.

Brambory mohou také ovlivnit hladinu cukru v krvi jinými způsoby, i když to závisí na odrůdě, velikosti porce a dalších faktorech.

Celkově lze do zdravého jídelníčku zařadit sladké i běžné brambory, pokud jsou připraveny výživným způsobem.




Výrobky z brambor

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: