Zázvor

Zázvor

11 prokázaných zdravotních přínosů zázvoru

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Zázvor může poskytnout mnoho zdravotních výhod díky svým protizánětlivým vlastnostem, proti nevolnosti a dalším vlastnostem. Může vám pomoci zhubnout, léčit artritidu, snížit menstruační příznaky atd.

Zázvor je kvetoucí rostlina z jihovýchodní Asie. Dodává chuť sladkým i slaným jídlům a má mnoho zdravotních výhod. Patří do čeledi Zingiberaceae a úzce souvisí s kurkumou, kardamomem a galangalem.

Oddenek (podzemní část stonku) je část, která se obvykle používá jako koření. Často se nazývá kořen zázvoru nebo jednoduše zázvor.

Zázvor můžete použít čerstvý, sušený, v prášku, jako olej nebo šťávu. Nachází se v mnoha receptech, stejně jako ve zpracovaných potravinách, domácích lécích a kosmetice.

Jakých je 11 zdravotních výhod zázvoru?

1. Obsahuje gingerol, který má silné léčivé vlastnosti

Zázvor Zázvor

Zázvor se již dlouho používá v tradiční i alternativní medicíně. Používá se k podpoře trávení, snížení nevolnosti a boji proti chřipce a nachlazení, abychom jmenovali alespoň některé.

Jedinečná vůně a chuť zázvoru pochází z jeho přírodních olejů, z nichž nejdůležitější je gingerol. Gingerol je hlavní bioaktivní sloučenina v zázvoru. To je zodpovědné za mnoho léčivých vlastností zázvoru.

Podle výzkumů má gingerol silný protizánětlivý a antioxidační účinek. Může například pomoci snížit oxidační stres, který je důsledkem příliš velkého množství volných radikálů v těle.

Zázvor má vysoký obsah gingerolu, který má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti

2. Dokáže léčit ranní nevolnost a nevolnost

Zázvor může být účinný proti nevolnosti, včetně nevolnosti související s těhotenstvím, známé také jako ranní nevolnost.

Zázvor může pomoci zmírnit nevolnost a zvracení u lidí podstupujících určité typy operací a může také pomoci snížit nevolnost spojenou s chemoterapií.

Přestože je to obecně bezpečné, pokud jste těhotná, je nejlepší si promluvit se svým lékařem, než začnete užívat velké množství. Zázvor nemusí být během těhotenství vhodný pro osoby, které jsou blízko porodu a mají v anamnéze potrat nebo vaginální krvácení. Může být také nevhodný pro lidi s poruchami srážlivosti.

Každodenní užívání zázvoru může pomoci předejít ranní nevolnosti a dalším typům nevolnosti

3. Může vám pomoci zhubnout

Podle studií na lidech a zvířatech může zázvor hrát roli při hubnutí.

Recenze z roku 2019 dospěla k závěru, že užívání zázvorových doplňků výrazně snížilo tělesnou hmotnost, poměr pasu k bokům a poměr boků u lidí s nadváhou nebo obezitou.

Schopnost zázvoru ovlivňovat hubnutí je způsobena určitými mechanismy, jako jsou jeho protizánětlivé vlastnosti.

Ve studiích na zvířatech a lidech může zázvor zlepšit měření související s hmotností, jako je tělesná hmotnost a poměr pasu k bokům

4. Může pomoci při artróze

Osteoartritida (OA) je degenerace kloubů vedoucí k příznakům, jako je bolest a ztuhlost kloubů.

Jedna recenze dospěla k závěru, že zázvor může pomoci snížit bolest a invaliditu. Účastníci konzumovali 0,5 až 1 gram zázvoru denně po dobu 3 až 12 týdnů. U většiny byla diagnostikována OA kolena. Jiný výzkum však nenašel žádné důkazy o stejných účincích.

Mnoho lidí však léčbu ukončilo, protože jim nechutnala chuť zázvoru nebo protože jim dráždil žaludek.

Některé studie ukazují, že zázvor může pomoci snížit příznaky osteoartrózy, zejména artritidy kolena

5. Dokáže snížit hladinu cukru v krvi a snížit rizikové faktory srdečních chorob

Některé výzkumy naznačují, že zázvor může mít také antidiabetické vlastnosti.

Ve studii z roku 2015 užívalo 41 lidí s diabetem 2. typu 2 gramy zázvorového prášku denně. Recenze z roku 2022 zjistila, že hladina cukru v krvi nalačno a HbA1c u pacientů s diabetem 2. typu významně poklesly po užívání zázvorových doplňků. Přehled se zabýval výsledky 10 studií, ve kterých účastníci užívali 1 200 až 3 000 miligramů denně po dobu 8 až 13 týdnů.

Výsledky nenaznačují, že by zázvorové doplňky ovlivňovaly lipidový profil. Po 12 týdnech: jejich hladina cukru v krvi nalačno byla o 12 % nižší, hladina hemoglobinu A1c (HbA1c) o 10 % nižší, poměr apolipoprotein B/apolipoprotein A-I o 28 % nižší a hladina malondialdehydu (MDA) o 23 % nižší.

Vysoký poměr apolipoproteinu B/apolipoproteinu A-I a vysoký obsah malondialdehydu (MDA) mohou být důsledkem oxidačního stresu, který je vedlejším produktem oxidačního stresu. Oba jsou rizikovými faktory pro srdeční onemocnění. Jednalo se však o malou studii a k ​​potvrzení výsledků je zapotřebí další výzkum.

Recenze z roku 2019 také nalezla důkazy, že zázvor může snížit HbA1c u lidí s diabetem 2. typu, ale autoři nedošli k závěru, že může snížit hladinu cukru v krvi nalačno.

Zázvor může snížit hladinu cukru v krvi a snížit různé rizikové faktory srdečních onemocnění u diabetiků 2. typu

6. Může pomoci při léčbě chronických zažívacích potíží

Zázvor může pomoci léčit zažívací potíže tím, že urychlí průchod potravy žaludkem.

O funkční dyspepsii mluvíme, když má člověk zažívací potíže bez zjevného důvodu s příznaky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, nadměrná plnost, říhání a nevolnost. Často se vyskytuje u syndromu dráždivého tračníku (IBS).

V jedné studii vědci zjistili, že konzumace přípravku ze zázvoru a artyčoku před hlavním jídlem významně zlepšila příznaky zažívacích potíží u lidí s funkční dyspepsií ve srovnání s placebem.

Zdá se, že zázvor urychluje vyprazdňování žaludku, což může být prospěšné pro lidi s poruchami trávení a souvisejícími žaludečními problémy

7. Dokáže snížit menstruační bolest

Zázvor může pomoci zmírnit dysmenoreu, známou také jako menstruační bolest.

Některé výzkumy naznačují, že zázvor je při zmírňování menstruačních bolestí účinnější než acetaminofen/kofein/ibuprofen.

Je však zapotřebí další vyšetřování.

Zázvor může být stejně účinný jako některé léky na menstruační bolesti

8. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Vysoké hladiny LDL (špatného) cholesterolu jsou spojeny se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

V přehledu 26 studií z roku 2022 výzkumníci zjistili, že konzumace zázvoru významně snížila hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu a zároveň zvýšila hladinu HDL cholesterolu. Dokonce i dávky nižší než 1500 mg denně byly účinné.

Zařadit takové množství zázvoru do svého jídelníčku však může být obtížné, zvláště pokud nemáte rádi chuť zázvoru.

Existují určité důkazy, že zázvor může významně snížit LDL (špatný) cholesterol

9. Může pomoci snížit riziko rakoviny

Zázvor může mít protirakovinné vlastnosti díky gingerolu a několika dalším antioxidačním a protizánětlivým sloučeninám.

Existují důkazy, že tyto sloučeniny mohou pomoci snížit riziko rakoviny trávicího traktu, jako je kolorektální rakovina, rakovina slinivky břišní a rakovina jater.

V jedné studii užívalo 20 lidí s vysokým rizikem rozvoje kolorektálního karcinomu 2 g zázvoru denně po dobu 28 dnů. Na konci studie výstelka střev účastníka vykazovala méně rakovinných změn, než se očekávalo.

Většina studií o zázvoru a riziku rakoviny však nezahrnovala lidi.

Zázvor obsahuje gingerol, který má podle všeho ochranné účinky proti rakovině, ale je zapotřebí další výzkum

10. Dokáže zlepšit funkci mozku a chránit před Alzheimerovou nemoc

Některé výzkumy naznačují, že 6-shogaol a 6-gingerol, sloučeniny nalezené v zázvoru, mohou pomoci předcházet degenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza.

Oxidativní stres a chronický zánět mohou být klíčovými hybateli Alzheimerovy choroby a kognitivního poklesu souvisejícího s věkem.

Některé studie na zvířatech naznačují, že antioxidanty a bioaktivní sloučeniny v zázvoru mohou inhibovat zánětlivé reakce v mozku. To může pomoci zabránit poklesu kognitivních funkcí.

Studie na zvířatech naznačují, že zázvor chrání před poškozením mozku souvisejícím s věkem

11. Může pomoci v boji proti infekcím

Antimikrobiální vlastnosti zázvoru mohou být užitečné v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím.

Laboratorní studie ukázaly, že může být účinný proti:

  • Staphylococcus aureus (S. aureus), který je zodpovědný za mnoho nemocí
  • Escherichia coli (E. coli), původce střevních infekcí
  • Candida albicans (C. albicans), která způsobuje plísňové infekce v ústech, pochvě atd.

Je však zapotřebí další vyšetřování.

Zázvor může pomoci v boji proti škodlivým bakteriím a plísním, což může snížit riziko infekce

Rizika a vedlejší účinky

Střídmá konzumace zázvoru je pro většinu lidí bezpečná.

Ve velkých dávkách však může u některých lidí způsobit následující příznaky: břišní potíže, pálení žáhy, průjem, podráždění úst a krku.

Pravděpodobně bezpečné během těhotenství a kojení, ale nejlépe je nejprve si promluvit se zdravotníkem.

Shrnutí

Zázvor obsahuje živiny a bioaktivní sloučeniny, které mohou mít mnoho příznivých účinků na tělo a mozek.

Může pomoci léčit nevolnost, předcházet infekcím, snížit riziko rakoviny atd.

Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se potvrdilo, že zázvor má tyto výhody.




Zázvorové produkty

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: