Fazole Adzuki

Fazole Adzuki

Fazole adzuki: výživa, výhody a způsob přípravy

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Fazole adzuki, nazývané také azuki nebo aduki, jsou malé fazole pěstované ve východní Asii a Himalájích. Ačkoli je k dispozici v několika barvách, nejznámější jsou červené fazole adzuki.

Fazole adzuki jsou spojovány s mnoha zdravotními přínosy, od zdraví srdce a hubnutí přes lepší trávení až po nižší riziko cukrovky. Navíc je lze snadno začlenit do široké škály pokrmů.

Plné živin

Fazole Adzuki Fazole Adzuki

Jako většina fazolí jsou fazole adzuki plné vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a prospěšných rostlinných sloučenin.

100g porce obsahuje: energii 128 kalorií, bílkoviny 7,5 g, tuky méně než 1 g, sacharidy 25 g, vlákninu 7,3 g, kyselinu listovou 30 % denní dávky, mangan 29 % denní dávky, fosfor 17 % z denní dávky draslík 15% z denní dávky, měď 15% z denní dávky, hořčík 13% z denní dávky, zinek 12% z denní dávky, železo 11% z denní dávky, thiamin 8% z denní dávky denní dávka, vitamín B6 5%, riboflavin 4% denní dávky, niacin 4% denní dávky, kyselina pantotenová 4% denní dávky -a, selen 2% denní dávky.

Fazole adzuki také obsahují dobré množství antioxidantů, což jsou prospěšné rostlinné sloučeniny, které mohou chránit tělo před stárnutím a nemocemi. Podle studií mohou fazole adzuki obsahovat až 29 různých typů antioxidantů, což z nich dělá jednu z nejbohatších potravin na antioxidanty.

Jako všechny fazole však i fazole adzuki obsahují antinutrienty, které snižují schopnost těla absorbovat minerály z fazolí.

Namáčení, klíčení a fermentace jsou tři dobré způsoby, jak snížit hladinu antinutrientů a usnadnit trávení fazolí.

Fazole Adzuki jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a prospěšné rostlinné sloučeniny. Namáčení, klíčení a fermentace usnadňují vstřebávání těchto živin.

Může zlepšit trávení

Fazole adzuki mohou zlepšit trávení a zdraví střev.

Je to z velké části proto, že fazole jsou obzvláště bohaté na rozpustnou vlákninu a odolný škrob. Tato vláknina prochází vaším střevním traktem nestrávená, dokud nedosáhne tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro dobré střevní bakterie.

Když se přátelské bakterie živí vlákninou, vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako je butyrát, který výzkum spojuje se zdravějšími střevy a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Pokusy na zvířatech také naznačují, že vysoký obsah antioxidantů ve fazolích může snížit zánět střev, což dále napomáhá trávení.

Fazole adzuki jsou bohaté na zdravou vlákninu a antioxidanty, které mohou pomoci zlepšit trávení a snížit riziko onemocnění střev, jako je rakovina tlustého střeva

Může pomoci snížit riziko cukrovky

Fazole adzuki mohou také přispět k nižšímu riziku diabetu 2. Částečně je to proto, že je bohaté na vlákninu, která zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje výkyvy hladiny cukru v krvi po jídle.

A co víc, experimenty ve zkumavkách a na zvířatech uvádějí, že protein ve fazolích adzuki může inhibovat působení střevní alfa-glukosidázy. Alfa-glukosidáza je enzym potřebný k štěpení komplexních sacharidů na menší, snadněji vstřebatelné cukry. Blokování jejich účinků proto může snížit výkyvy hladiny cukru v krvi jako některé léky na cukrovku.

Fazole adzuki jsou také bohaté na antioxidanty, které podle odborníků mohou mít protizánětlivé a antidiabetické účinky.

Fazole adzuki s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů mohou pomoci zabránit vstřebávání cukrů ve střevech, což může pomoci zlepšit hladinu cukru v krvi a snížit riziko cukrovky 2. typu

Může vám pomoci zhubnout

Fazole adzuki vám pravděpodobně pomohou zhubnout.

Některé důkazy naznačují, že sloučeniny ve fazolích adzuki mohou zvýšit expresi genů, které snižují hlad a zvyšují sytost.

Zkumavky a pokusy na zvířatech také naznačují, že určité sloučeniny v extraktech z fazolí adzuki mohou také přispívat ke ztrátě hmotnosti.

Fazole jsou také bohaté na bílkoviny a vlákninu, dvě živiny, u kterých bylo prokázáno, že snižují hlad a zvyšují sytost, což může vést ke ztrátě hmotnosti.

V šestitýdenní studii účastníci, kteří jedli alespoň 1/2 šálku (90 gramů) luštěnin denně, zhubli o 2,9 libry více než ti, kteří luštěniny nejedli.

Nedávný přehled randomizovaných kontrolovaných studií navíc uvedl, že fazole pomáhají snižovat tělesnou hmotnost a tělesný tuk.

Fazole adzuki jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a prospěšné sloučeniny, které mohou snížit hlad, zvýšit sytost a pomoci při dlouhodobém hubnutí

Může zlepšit zdraví srdce

Fazole adzuki mohou zlepšit zdraví srdce.

Studie ve zkumavkách a na zvířatech spojily extrakty z fazolí adzuki s krevním tlakem, triglyceridy, celkovým a „špatným“ LDL cholesterolem – a hromaděním tuku v játrech.

Studie na lidech také konzistentně spojují pravidelnou konzumaci luštěnin se snížením hladiny cholesterolu a snížením rizika srdečních onemocnění.

V malé studii měly ženy, které konzumovaly šťávu z fazolí adzuki po dobu jednoho menstruačního cyklu, hladiny triglyceridů v krvi snížené o 15,4–17,9 % ve srovnání se zvýšenými hladinami v kontrolní skupině.

Navíc randomizované kontrolované studie uvádějí, že strava bohatá na fazole může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů.

Účinek luštěnin, včetně fazolí adzuki, na ochranu srdce, je způsoben jejich bohatým obsahem vlákniny, stejně jako jejich antioxidantů a dalších rostlinných sloučenin.

Sloučeniny ve fazolích adzuki mohou snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a triglyceridů, což vše může přispívat ke zdravějšímu srdci

Další možné výhody

Fazole Adzuki mohou nabízet další výhody. Mezi nejlépe prozkoumané patří:

  • Může pomoci snížit vrozené vady: Tato živina je důležitá během těhotenství a je spojována se sníženým rizikem defektů neurální trubice.
  • Dokážou bojovat proti rakovinným buňkám: Experimentální studie ukazují, že fazole adzuki zabraňují šíření rakovinných buněk ve střevě, prsu, vaječnících a kostní dřeni účinněji než jiné fazole.
  • Můžou vám pomoci žít déle: Fazole mají přirozeně nízký obsah aminokyseliny methionin. Strava s nízkým obsahem methioninu je spojena s delší životností.
  • Může posílit kosti: Častá konzumace fazolí může pomoci posílit kosti a snížit riziko zlomenin kyčle.

Pro potvrzení těchto výhod jsou však zapotřebí serióznější studie.

Fazole adzuki mohou mít mnoho dalších zdravotních výhod, od zlepšení zdraví kostí až po prevenci šíření rakovinných buněk. Je také bohatá na kyselinu listovou a může vám pomoci žít déle, i když je zapotřebí více lidského výzkumu.

Jídla s fazolemi Adzuki

Fazole adzuki jsou nutričně bohatým doplňkem jakékoli stravy.

Jedním z oblíbených způsobů přípravy je uvařit fazole s cukrem a rozmixovat je na sladkou červenou dužinu. Tato pasta se používá jako náplň do mnoha slaných jídel a asijských dezertů.

Fazole adzuki lze také rozemlít na mouku a použít do různých koláčů. Je také příjemným doplňkem polévek, salátů, chilli a rýžových pokrmů.

Natto je další pokrm vyrobený z fazolí adzuki. Tento oblíbený japonský pokrm z fermentovaných fazolí se obvykle vyrábí z fermentovaných sójových bobů, ale někteří lidé si místo toho užívají jemnější chuť fermentovaných fazolí adzuki.

Pasta z červených fazolí je nejoblíbenějším pokrmem vyrobeným z fazolí adzuki. Fazole adzuki však lze také rozemlít na mouku, použít k výrobě natto nebo je snadno začlenit do mnoha teplých či studených pokrmů.

Jak to udělat?

Fazole adzuki se velmi snadno připravují. Zde jsou hlavní kroky, které je třeba dodržet:

  1. Fazole dejte do sítka a propláchněte pod studenou vodou.
  2. Vyberte všechny deformované fazole a částice, které nepatří.
  3. Fazole dejte do velkého hrnce, zalijte je několika centimetry vody a nechte osm hodin namáčet.
  4. Sceďte fazole a naplňte hrnec alespoň třikrát větším množstvím vody než fazole.
  5. Přiveďte k varu a vařte 45–60 minut, nebo dokud fazole nezměknou.
  6. Uvařené fazole ihned použijte nebo je dejte do lednice, abyste je mohli použít do 3–5 dnů. Fazole vydrží v mrazáku až osm měsíců.

Fazole adzuki lze také naklíčit. K tomu vložte namočené fazole do skleněné nádoby. Ústí zavařovací sklenice zakryjeme kusem látky, kterou připevníme provázkem, gumičkou nebo víčkem zavařovací sklenice.

Pak otočte láhev a zajistěte ji pod úhlem, aby mohla voda odtékat a vzduch cirkulovat mezi fazolemi.

Fazole dvakrát denně po dobu 3-4 dnů opláchněte a sceďte a vraťte láhev do stejné polohy jako předtím. Po naklíčení fazole dobře opláchněte a uložte v uzavřené sklenici do lednice. Naklíčené fazole snězte do 2–3 dnů.

Fazole Adzuki se snadno připravují od začátku, lze je před přidáním do jídla uvařit nebo naklíčit

Shrnutí

Fazole adzuki jsou bohaté na živiny, jako je vláknina, bílkoviny a mangan.

Souvisejí s řadou zdravotních výhod, včetně hubnutí, lepšího trávení a nižšího rizika cukrovky 2. typu a srdečních chorob.

Můžete z nich vyrobit pastu z červených fazolí, naklíčit je nebo fazole jednoduše uvařit.




Výrobky z fazolí Adzuki

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: