Kelp
Výhody řasy: posilovač zdraví z moře
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Moc dobře víme, jak důležitá je pro tělo denní porce zeleniny, ale kdy jste naposledy mysleli na mořskou zeleninu? Kelp je druh mořských řas. Je plná zdravých živin, které mohou prospět vašemu zdraví a možná i předcházet nemocem.
Tento druh mořských řas je důležitou složkou asijské kuchyně. Životně důležité látky: přírodní zdroj vitamínů, minerálů, antioxidantů.
Co je řasa?
KelpTuto mořskou rostlinu jste možná viděli na pláži. Kelp je druh velké hnědé mořské řasy, která roste v mělké, na živiny bohaté, slané vodě podél pobřeží po celém světě. Barvou, chutí a nutričním profilem se mírně liší od typu, který se nachází v sushi.
Řasa produkuje sloučeninu zvanou alginát sodný. Výrobci potravin používají alginát sodný jako zahušťovadlo v mnoha potravinách, včetně zmrzliny a salátových dresinků.
Řasu lze konzumovat v mnoha podobách, například syrovou, vařenou, práškovou a také ve verzích.
Výživové výhody
Protože řasa absorbuje živiny z mořského prostředí, je bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Kelp je jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu, který je nezbytný pro produkci hormonů štítné žlázy. Nízká hladina jódu může způsobit poruchy metabolismu, zvětšení štítné žlázy a různé komplikace. Kromě toho jód zvyšuje hladinu energie a zlepšuje mozkové funkce.
Podle výzkumu však může příliš mnoho jódu také vést k problémům se štítnou žlázou. To se může stát, když lidé doplňují jód doplňky stravy nebo jedí příliš mnoho řasy.
Kelp obsahuje následující vitamíny a minerály podle % NRV (nutriční referenční hodnoty: doporučená referenční hodnota denního příjmu pro dospělé):
- Vitamin K1: 55 %
- Kyselina listová: 45 %
- Horčík: 29 %
- Železo: 16 %
- Vitamin A: 13 %
- Kyselina pantothenová: 13 %
- Vápník: 13 %
Tyto vitamíny a živiny poskytují zdravotní výhody. Například vitamín K a vápník hrají klíčovou roli ve zdraví kostí a kyselina listová je nezbytná pro dělení buněk.
Schopnosti proti onemocnění
Zánět a stres jsou rizikovými faktory mnoha chronických onemocnění. Zahrnutí potravin bohatých na antioxidanty do vaší stravy jim může pomoci předejít. Kelp má vysoký obsah antioxidantů, včetně karotenoidů a flavonoidů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům způsobujícím onemocnění.
Antioxidační minerály, jako je mangan a zinek, pomáhají v boji proti oxidativnímu stresu, chrání kardiovaskulární zdraví a předcházejí rakovině.
Nedávné studie odhalily roli mořské zeleniny ve vztahu k nemocem souvisejícím s estrogenem, rakovině tlustého střeva, osteoartróze a dalším nemocem. Zjištění naznačují, že řasa může pomoci zpomalit šíření rakoviny tlustého střeva a prsu. Studie s izolovanými buňkami ukazují, že sloučenina zvaná fukoidan nalezená v řase může pomoci zabránit šíření rakoviny plic a rakoviny prostaty.
Neexistuje však žádný pevný důkaz, že řasa může pomoci snížit riziko rakoviny u lidí.
Žádosti o snížení hmotnosti
Řasa má nízký obsah tuku a kalorií.
Obsahuje také přírodní vlákninu zvanou alginát. Studie naznačují, že alginát může pomoci zastavit vstřebávání tuku ve střevě. Jedna studie zjistila, že alginát může pomoci blokovat lipázu – enzym, který tráví tuk. Výrobci potravin používají algináty jako zahušťovadla v produktech na hubnutí, nápojích a zmrzlinách.
Řasa může také léčit cukrovku a obezitu, ačkoli výzkum je stále v plenkách. Fucoxanthin, karotenoidní sloučenina nacházející se v chloroplastech hnědých řas, může podle studie podporovat hubnutí u obézních lidí v kombinaci s olejem z granátových jablek.
Studie také naznačují, že hnědé mořské řasy mohou ovlivnit kontrolu glykémie a snížit hladinu cukru v krvi. To může být prospěšné pro lidi s diabetem 2. typu.
Jak se má řasa konzumovat?
Řasa je dostupná v různých formách a lze ji konzumovat jako potravu nebo jako doplněk stravy.
Pokud je to možné, je nejlepší získávat živiny z potravinových zdrojů. Kelp může být zdravým doplňkem širší, výživné stravy spolu s mnoha čerstvou zeleninou a dalšími nezpracovanými potravinami bohatými na živiny.
Nápady na začlenění řasy do vaší stravy zahrnují:
- přidávejte organické sušené řasy do polévek a dušených pokrmů
- sušený chaluhový prášek se používá jako koření do jídel, přimíchává se do salátů
- Podávejte studené s olejem a sezamovými semínky
- přimíchejte do zeleninové šťávy
Příliš mnoho dobré věci?
Konzumace koncentrovaného množství řasy může do těla dostat příliš mnoho jódu. To může vést ke zdravotním rizikům. Například nadbytek jódu může nadměrně stimulovat štítnou žlázu. Je důležité konzumovat řasu s mírou. Nedoporučuje se lidem s hypertyreózou.
Řasa a další mořská zelenina přijímají minerály z okolních vod a studie ukazují, že mohou absorbovat těžké kovy, jako je arsen, kadmium a olovo. Mohou být nebezpečné pro vaše zdraví.
Abyste toto riziko snížili, hledejte certifikované organické verze mořské zeleniny. Před zahájením jakéhokoli režimu doplňků stravy se vždy poraďte se zdravotníkem.