Glycin

Glycin

9 nejdůležitějších výhod a použití glycinu

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Glycin je aminokyselina, která pomáhá budovat bílkoviny potřebné k udržení tkání a hormonů. Více glycinu může pomoci podpořit zdraví srdce a jater, zlepšit spánek, snížit riziko cukrovky a zpomalit ztrátu svalů.

Glycin je přirozeně produkován tělem z jiných aminokyselin, ale lze jej nalézt také v potravinách bohatých na bílkoviny a je také dostupný jako doplněk stravy. Kromě toho, že je glycin součástí bílkovin, má mnoho dalších působivých zdravotních výhod.

Zde je 9 nejdůležitějších zdravotních přínosů a využití glycinu.

1. Je nezbytný pro tvorbu silných antioxidant

Glycin je jedna ze tří aminokyselin, které tělo používá k výrobě glutathionu, silného antioxidantu, který pomáhá chránit buňky před oxidačním poškozením volnými radikály, o kterém se předpokládá, že je základem mnoha nemocí.

Bez dostatku glycinu tělo produkuje méně glutathionu, což může negativně ovlivnit to, jak se tělo časem vypořádává s oxidačním stresem.

Navíc, protože hladiny glutathionu přirozeně klesají s věkem, zajištění dostatečného příjmu glycinu ve vyšším věku může mít příznivé účinky na zdraví.

Glycin pomáhá tělu produkovat glutathion, důležitý antioxidant, který chrání tělo před poškozením buněk

2. Jedna ze složek kreatinu

Glycin je také jednou ze tří aminokyselin, které tělo používá k výrobě sloučeniny zvané kreatin.

Kreatin dodává svalům energii pro rychlé, krátké aktivity, jako je vzpírání a sprint. V kombinaci s odporovým tréninkem je prokázáno, že doplňky kreatinu zvyšují velikost svalů, sílu a výkon.

Byl také studován pro své příznivé účinky na zdraví kostí, funkci mozku a neurologické stavy, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Zatímco tělo produkuje kreatin přirozeně a můžete jej získat prostřednictvím stravy, konzumace příliš malého množství glycinu může snížit produkci kreatinu.

Glycin je součástí kreatinu, což je sloučenina, která dodává energii svalům a je spojována s dalšími zdravotními přínosy, jako je zlepšení zdraví kostí a funkce mozku

3. Hlavní aminokyselina v kolagen

Kolagen je strukturální protein, který obsahuje velké množství glycinu. Ve skutečnosti je každá třetí až čtvrtá aminokyselina v kolagenu glycin.

Kolagen je nejhojnější bílkovinou v těle. Poskytuje sílu svalům, kůži, chrupavkám, krvi, kostem a vazům. Bylo prokázáno, že suplementace kolagenem zlepšuje zdraví pokožky, zmírňuje bolesti kloubů a zabraňuje úbytku kostní hmoty.

Proto je důležité přijímat dostatek glycinu, aby se podpořila tvorba kolagenu v těle.

Glycin je nejhojnější aminokyselina v kolagenu, strukturální protein s mnoha zdravotními přínosy, včetně kůže, kloubů a kostí

4. Může zlepšit kvalitu vašeho spánku

Mnoho lidí má potíže s tím, aby si dobře odpočinuli, buď proto, že se jim špatně usíná, nebo proto, že spí špatně.

I když existuje mnoho způsobů, jak zlepšit kvalitu spánku, například nepít kofeinové nápoje pozdě nebo se vyhýbat osvětlení obrazovky několik hodin před spaním, glycin může také pomoci.

Tato aminokyselina má uklidňující účinek na mozek a může vám pomoci usnout a mít klidný spánek snížením tělesné teploty.

Výzkum u lidí s problémy se spánkem ukázal, že užívání 3 gramů glycinu před spaním zkracuje dobu potřebnou k usnutí, zlepšuje kvalitu spánku a snižuje denní ospalost.

Z tohoto důvodu může být glycin dobrou alternativou prášků na spaní na předpis pro kvalitu spánku v noci a snížení denní únavy.

Glycin může podporovat spánek a zlepšovat kvalitu spánku díky svému uklidňujícímu účinku na mozek a schopnosti snižovat tělesnou teplotu

5. Dokáže ochránit játra před poškozením alkohol

a

Příliš mnoho alkoholu může mít škodlivý účinek na tělo, zejména na játra. Existují tři hlavní typy poškození jater alkoholem:

  • Ztukovatění jater: hromadění tuku v játrech, což zvyšuje jejich velikost
  • Alkoholická hepatitida: dlouhodobý zánět jater v důsledku nadměrné konzumace alkoholu
  • Alkoholická cirhóza: konečné stadium alkoholického onemocnění jater, kdy jsou jaterní buňky poškozeny a nahrazeny jizvou.

Je zajímavé, že podle výzkumu může glycin snížit škodlivé účinky alkoholu na játra tím, že zabrání zánětu. Bylo prokázáno, že snižuje koncentraci alkoholu v krvi u alkoholem krmených potkanů ​​tím, že stimuluje metabolismus alkoholu v žaludku místo v játrech, což zabraňuje rozvoji ztučnění jater a alkoholické cirhóze.

A co víc, glycin může pomoci zvrátit poškození jater způsobené nadměrnou konzumací alkoholu u zvířat. Zatímco poškození jater umírněnou konzumací alkoholu lze zvrátit vynecháním alkoholu, glycin může zlepšit proces obnovy.

Ve studii na potkanech s poškozením jater způsobeným alkoholem se zdraví jaterních buněk vrátilo na výchozí hodnotu o 30 % rychleji ve skupině krmené glycinovou dietou po dobu dvou týdnů než v kontrolní skupině.

Navzdory slibným výsledkům jsou studie účinků glycinu na poškození jater způsobené alkoholem omezeny na zvířata a nelze je extrapolovat na lidi.

Glycinová dieta snižuje a zvrací poškození jater způsobené alkoholem u potkanů, ale účinky u lidí nejsou známy

6. Může chránit srdce

Existuje stále více důkazů, že glycin chrání před srdečními chorobami.

Zabraňuje hromadění sloučeniny, která ve velkém množství souvisí s aterosklerózou, kornatěním a zužováním tepen.

Tato aminokyselina může také zlepšit schopnost těla využívat oxid dusnatý, důležitou molekulu, která zvyšuje průtok krve a snižuje krevní tlak.

V observační studii s více než 4 100 lidmi s bolestí na hrudi byly vyšší hladiny glycinu spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění a infarktu během 7,4 let sledování.

Po zohlednění léků na snížení cholesterolu vědci také pozorovali příznivější profil cholesterolu v krvi u lidí s vyššími hladinami glycinu.

A co víc, bylo prokázáno, že glycin snižuje několik rizikových faktorů srdečních onemocnění u potkanů ​​krmených stravou s vysokým obsahem cukru.

Přílišná konzumace přidaného cukru může zvýšit krevní tlak, hladinu krevního tuku a způsobit hromadění nebezpečného tuku v oblasti břicha – to vše může vést k onemocnění srdce.

Přestože jsou povzbudivé, jsou nutné klinické studie účinku glycinu na riziko srdečních onemocnění na lidech, než bude možné doporučit glycin.

Glycin může snižovat rizikové faktory srdečního onemocnění tím, že zabraňuje hromadění molekuly spojené se srdečním onemocněním a zvyšuje schopnost těla využívat oxid dusnatý

7. Může pomoci lidem s diabetem 2. typu

Diabetes 2. typu může vést k nízkým hladinám glycinu. Tento stav je charakterizován narušenou sekrecí a působením inzulínu, což znamená, že tělo neprodukuje dostatek inzulínu nebo nereaguje správně na inzulín, který produkuje. Inzulin snižuje hladinu cukru v krvi tím, že signalizuje jeho příjem do buněk pro energii nebo skladování.

Je zajímavé, že protože bylo prokázáno, že glycin zvyšuje inzulínovou odpověď u lidí bez diabetu, byla vyslovena hypotéza, že doplňky s glycinem mohou zlepšit zhoršenou inzulínovou odpověď u lidí s diabetem 2. typu.

Vyšší hladiny glycinu jsou spojeny se sníženým rizikem diabetu 2. typu, i když se berou v úvahu další faktory spojené s onemocněním, jako je životní styl. Lidé s diabetem 2. typu proto mohou mít prospěch ze suplementace glycinem, ačkoliv výzkum je příliš předběžný na to, aby učinil konkrétní doporučení.

Pokud máte cukrovku 2. typu, nejlepším způsobem, jak snížit inzulínovou rezistenci, je zhubnout pomocí diety a cvičení.

Suplementace glycinem může zlepšit zhoršení účinku inzulinu, které je rysem diabetu 2. typu, ale výzkum nestačí k tomu, aby dal konkrétní doporučení pro jeho použití u pacientů s tímto onemocněním.

8. Může poskytovat ochranu před ztrátou svalové hmoty

Glycin může snížit svalovou atrofii, což je stav, ke kterému dochází při stárnutí, podvýživě a stresu na těle, jako je rakovina nebo těžké popáleniny. Svalová atrofie vede ke škodlivé ztrátě svalové hmoty a svalové síly, což snižuje funkční stav a může komplikovat rozvoj dalších potenciálně přítomných onemocnění.

Aminokyselina leucin byla studována pro léčbu chřadnutí svalů, protože silně inhibuje rozpad svalů a podporuje budování svalů. Během svalové atrofie však mnoho změn v těle zhoršuje účinnost leucinu při stimulaci svalového růstu.

Zajímavé je, že u myší s ochabováním svalů, jako je rakovina, výzkum ukázal, že glycin byl schopen stimulovat růst svalů, zatímco leucin nikoli.

Glycin je proto příslibem pro zlepšení zdraví tím, že chrání svaly před atrofií za různých stavů vyhublosti. Stále je zapotřebí další výzkum u lidí.

Glycin může zachovat svalovou hmotu při chřadnutí, jako je rakovina, podvýživa a popáleniny, i když je zapotřebí více lidského výzkumu

9. Lze jej snadno přidat do jídelníčku

Glycin lze nalézt v různém množství v mase, zejména v tvrdých variantách, jako je krůta nebo hrudí. Glycin můžete získat také z želatiny, což je typ kolagenu, který se přidává do různých potravin pro zlepšení textury.

Další a praktičtější způsoby, jak zvýšit příjem glycinu, zahrnují:

Přidat do jídla a pití

Glycin je snadno dostupný jako doplněk stravy ve formě kapslí nebo prášku. Pokud neradi berete prášky, prášková forma se snadno rozpouští ve vodě a má sladkou chuť.

Ve skutečnosti název glycin pochází z řeckého slova pro „sladký“.

Díky své sladké chuti lze glycinový prášek snadno zařadit do svého jídelníčku, pokud jej přidáte do kávy a čaje, polévek, ovesných vloček, proteinových koktejlů, jogurtu a pudinku.

Užívejte kolagenové doplňky

Glycin je hlavní aminokyselina kolagenu, hlavní strukturální protein pojivových tkání, jako jsou kosti, kůže, vazy, šlachy a chrupavky.

V souladu s tím můžete zvýšit příjem glycinu užíváním kolagenových proteinových doplňků.

To je pravděpodobně účinnější, protože glycin soutěží o absorpci s jinými aminokyselinami, takže se sám o sobě vstřebává méně efektivně, než když je navázán na jiné aminokyseliny, jako je tomu u kolagenu.

Je glycin bezpečný?

Suplementace dostatečným množstvím glycinu je bezpečná.

Studie používaly až 90 gramů glycinu denně po dobu několika týdnů bez jakýchkoli závažných vedlejších účinků.

Pro srovnání, obvyklá dávka používaná ve studiích je asi 3–5 gramů denně.

Glycinový prášek je snadno dostupný a lze jej snadno přidat do vašich oblíbených nápojů a některých jídel. Kolagenové doplňky jsou také účinným způsobem, jak zvýšit příjem glycinu. Obě metody jsou bezpečnými způsoby, jak získat více této důležité živiny.

Shrnutí

Glycin je aminokyselina s mnoha působivými zdravotními přínosy. Tělo potřebuje glycin k produkci důležitých sloučenin, jako je glutathion, kreatin a kolagen.

Tato aminokyselina může chránit játra před poškozením souvisejícím s alkoholem a také zlepšit kvalitu spánku a zdraví srdce. A co víc, glycin může také prospět lidem s diabetem 2. typu a chrání před ztrátou svalové hmoty během svalové atrofie.

Příjem této důležité živiny můžete zvýšit konzumací určitých masných výrobků, přidáním do nápojů a jídla jako doplněk v prášku nebo doplněním kolagenu.




Chci glycin!

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: