Hořčík

Hořčík

10 druhů hořčíku a jejich použití

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Tělo zpracovává některé doplňky hořčíku snadněji. Některé typy mohou pomoci s určitými zdravotními problémy.

Horčík se podílí na více než 300 základních metabolických reakcích, včetně produkce energie, regulace krevního tlaku, nervové signalizace a svalové kontrakce.

Nízké hladiny hořčíku mohou také hrát roli při rozvoji různých zdravotních stavů, jako je cukrovka 2. typu, srdeční onemocnění, osteoporóza a migrény.

Přestože mnoho plnohodnotných potravin, jako je zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy a semena, obsahuje hořčík, dvě třetiny lidí v západním světě neuspokojují svou potřebu hořčíku pouze stravou.

Čtěte dále a dozvíte se o deseti různých formách suplementace hořčíkem a o tom, jak se používají.

1. Citrát hořečnatý

Citrát hořečnatý je forma hořčíku vázaného na kyselinu citrónovou. Tato kyselina se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech a má nakyslou, kyselou chuť. Citrát hořečnatý je jedním z nejběžnějších doplňků hořčíku dostupných v obchodech po celém světě.

Malá studie na 14 mužských účastnících naznačuje, že tento typ patří mezi nejvíce biologicky dostupné formy hořčíku, což znamená, že se v trávicím systému vstřebává snadněji než jiné formy.

Obvykle se užívá perorálně jako náhrada nízké hladiny hořčíku. Kvůli svému přirozenému laxativnímu účinku se někdy používá ve vyšších dávkách k léčbě zácpy.

Příležitostně je uváděn na trh jako sedativum, které pomáhá zmírnit příznaky spojené s depresí a úzkostí, ale je zapotřebí více výzkumu ohledně těchto použití.

Citrát hořečnatý je jedním z nejoblíbenějších typů doplňků hořčíku a snadno se vstřebává tělem, používá se hlavně ke zvýšení hladiny hořčíku a léčbě zácpy

2. Oxid hořečnatý

Oxid hořečnatý je sůl, která kombinuje hořčík a kyslík. Je to přírodní bílá prášková látka, dostupná také ve formě prášku nebo kapslí.

Tento typ se obvykle nepoužívá k prevenci nebo léčbě nedostatku hořčíku, protože některé studie ukazují, že se špatně vstřebává trávicím systémem.

Místo toho se častěji používá ke zmírnění nepříjemných trávicích příznaků, jako je pálení žáhy, poruchy trávení a zácpa. Někteří jej mohou také používat k léčbě a prevenci příznaků migrény, ale je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se potvrdilo, zda nedostatek hořčíku může přispět k záchvatům migrény.

Oxid hořečnatý může pomoci zmírnit zažívací potíže, jako je pálení žáhy a zácpa. Protože se v těle špatně vstřebává, není dobrou volbou pro ty, kteří potřebují zvýšit hladinu hořčíku. Před užitím oxidu hořečnatého se poraďte se svým lékařem.

3. Chlorid hořečnatý

Chlorid hořečnatý je hořečnatá sůl, která také obsahuje chlor – nestabilní prvek, který tvoří soli a dobře se váže s dalšími prvky, včetně sodíku a hořčíku.

Dobře se vstřebává v trávicím systému, takže je skvělým víceúčelovým doplňkem. Může být také použit k léčbě nízkých hladin hořčíku.

Chlorid hořečnatý se nejčastěji užívá ve formě kapslí nebo tablet, ale může být také součástí topických přípravků, jako jsou tělová mléka a masti.

Přestože se tyto pleťové krémy používají ke zklidnění a uvolnění bolavých svalů, existuje jen málo vědeckých důkazů, že jsou spojovány se zvýšenou hladinou hořčíku.

Chlorid hořečnatý se snadno vstřebává orálně a používá se k léčbě pálení žáhy, zácpy, nízké hladiny hořčíku a místní aplikace může pomoci zmírnit bolesti svalů, ale nezvyšuje hladinu hořčíku

4. Laktát hořečnatý

Laktát hořečnatý je sůl, která se tvoří, když se hořčík naváže na kyselinu mléčnou. Tuto kyselinu produkují vaše svaly a krevní buňky a používá se jako konzervační a ochucovadlo.

Laktát hořečnatý se ve skutečnosti používá jako potravinářská přísada ke kontrole kyselosti a k ​​obohacení potravin a nápojů. Méně populární jako volně prodejný doplněk stravy.

Laktát hořečnatý se snadno vstřebává trávicím systémem a může být pro trávicí systém šetrnější než jiné typy. To může být výhodné pro ty, kteří potřebují pravidelně užívat velké dávky hořčíku nebo kteří nesnášejí snadno jiné formy.

Ve studii zahrnující 28 pacientů se vzácným onemocněním, kteří vyžadovali vysoké denní dávky hořčíku, hlásili ti, kteří užívali tablety s pomalým uvolňováním laktátu hořečnatého, méně trávicích vedlejších účinků než kontrolní skupina.

Další studie ukazují, že tato forma může pomoci se stresem a úzkostí, ale je zapotřebí více výzkumu.

Laktát hořečnatý je účinný jako doplněk stravy a je pravděpodobně šetrný k trávicímu systému. Může být vhodnější pro ty, kteří netolerují jiné formy nebo kteří potřebují užívat zvlášť velké dávky.

5. Malát hořečnatý

Jablečnan hořečnatý obsahuje kyselinu jablečnou, která se přirozeně vyskytuje v potravinách, jako je ovoce a víno. Tato kyselina má kyselou chuť a často se přidává do potravin, aby dodala chuť nebo kyselost.

Výzkum ukazuje, že malát hořečnatý se velmi dobře vstřebává v trávicím systému, což z něj činí vynikající volbu pro doplnění hladiny hořčíku.

Někteří lidé uvádějí, že je šetrnější k tělu a méně projímavý než jiné typy. To může být výhodné v závislosti na individuálních potřebách.

Magnesium malát se občas doporučuje k léčbě příznaků fibromyalgie a chronického únavového syndromu. Ale zatímco některé studie ukázaly, že to může mít výhody, je zapotřebí více vysoce kvalitních studií.

Magnesium malát se snadno vstřebává a může být méně projímavý než jiné formy, občas doporučované pro chronické stavy, jako je fibromyalgie, ale na podporu tohoto je potřeba více vědeckých důkazů

6. Taurát hořečnatý

Taurát hořečnatý obsahuje aminokyselinu taurin.

Podle výzkumů hraje při regulaci hladiny cukru v krvi roli dostatečný příjem taurinu a hořčíku. Tato forma tedy může podporovat zdravou hladinu cukru v krvi.

Horčík a taurin také pomáhají udržovat zdravý krevní tlak.

Studie na zvířatech z roku 2018 ukázala, že taurát hořečnatý významně snižuje krevní tlak u potkanů ​​s vysokými hladinami, což naznačuje, že tato forma může zlepšit zdraví srdce.

Nezapomeňte, že je zapotřebí více lidského výzkumu.

Taurát hořečnatý může být nejlepší formou léčby vysoké hladiny cukru v krvi a vysokého krevního tlaku, i když je zapotřebí více výzkumu

7. L-threonát hořečnatý

L-threonát hořečnatý je sůl vytvořená smícháním hořčíku a kyseliny threonové, což je látka rozpustná ve vodě, která je výsledkem metabolického rozkladu vitaminu C.

Tento formulář se snadno vstřebá. Podle studií na zvířatech to může být nejúčinnější typ pro zvýšení koncentrace hořčíku v mozkových buňkách.

L-threonát hořečnatý se často používá pro své potenciální přínosy pro mozek a může pomoci léčit některé mozkové poruchy, jako je deprese, Alzheimerova choroba a ztráta paměti související s věkem. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.

L-threonát hořečnatý může podporovat zdraví mozku, potenciálně pomáhá léčit poruchy, jako je deprese, Alzheimerova choroba a ztráta paměti, je však zapotřebí více výzkumu

8. Síran hořečnatý

Síran hořečnatý vzniká spojením hořčíku, síry a kyslíku. Běžně známá jako Epsomská sůl. Bílá, s texturou podobnou kuchyňské soli.

Může být také konzumován v kapslích nebo rozpuštěn ve vodě k léčbě zácpy, ale chuť je nepříjemná. Používání příliš mnoho nebo příliš často může být nebezpečné.

Síran hořečnatý můžete rozpustit ve vodě do koupele, abyste zklidnili bolavé svaly a zmírnili stres. Někdy je součástí produktů péče o pleť, jako je tělové mléko nebo tělový olej.

Ačkoli přiměřená hladina hořčíku může hrát roli při svalové relaxaci a zmírnění stresu, existuje jen málo důkazů, že se tato forma dobře vstřebává kůží.

Síran hořečnatý nebo epsomská sůl se často rozpouští ve vodě k léčbě stresu a bolavých svalů, ale k podpoře jeho použití je zapotřebí další kvalitní výzkum

9. Glycinát hořečnatý nebo bisglycinát hořečnatý

Bisglycinát hořečnatý se tvoří z elementárního hořčíku a aminokyseliny glycinu. Tělo využívá tuto aminokyselinu k tvorbě bílkovin. Vyskytuje se také v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny, jako jsou: ryby, maso, mléčné výrobky, luštěniny.

Studie na zvířatech naznačují, že samotný glycin může pomoci zlepšit spánek a léčit některé zánětlivé stavy, včetně srdečních chorob a cukrovky. K dalšímu podpoření této skutečnosti jsou však zapotřebí důkladnější studie.

Bisglycinát hořečnatý se snadno vstřebává a může mít sedativní účinek. Může pomoci snížit problémy duševního zdraví, jako jsou: úzkost, deprese, stres, nespavost.

Pro tato použití však existují omezené vědecké důkazy, takže je zapotřebí další výzkum.

Bisglycinát hořečnatý se často používá k léčbě úzkosti, deprese a nespavosti kvůli svým sedativním účinkům, ale výzkum podporující jeho účinnost při léčbě těchto stavů je omezený

10. Orotát hořečnatý

Orotát hořečnatý obsahuje kyselinu orotovou, přírodní látku, která se podílí na stavbě genetického materiálu těla, včetně DNA.

Snadno se vstřebává a nemá tak silný projímavý účinek jako jiné formy.

Počáteční výzkum naznačuje, že může podporovat zdraví srdce, protože kyselina orotová hraje jedinečnou roli při produkci energie v srdci a cévní tkáni. Jako takový je oblíbený u závodních sportovců a fitness nadšenců, ale může pomoci i lidem se srdečním onemocněním.

Studie z roku 2009 na 79 lidech s těžkým městnavým srdečním selháním zjistila, že doplňky s orotátem hořečnatým byly při zvládání příznaků a zlepšení přežití výrazně účinnější než placebo.

Tato forma je výrazně dražší než jiné doplňky hořčíku. Na základě omezených důkazů nemusí přínosy pro mnoho lidí ospravedlnit náklady.

Orotát hořečnatý může podporovat zdraví srdce zlepšením produkce energie v srdci a cévní tkáni

Vyplatí se užívat doplňky hořčíku?

Pokud nemáte nízkou hladinu hořčíku, neexistuje žádný důkaz, že užívání doplňků hořčíku má nějaký měřitelný přínos. Pokud však trpíte nedostatkem, nejlepší výchozí strategií je vždy příjem z celých potravin. Hořčík se nachází v mnoha potravinách, včetně:

  • Luštěniny: černé fazole
  • Zelenina: špenát, kapusta, avokádo
  • Ořechy: mandle, arašídy, kešu
  • Celá zrna: ovesné vločky, celozrnná pšenice
  • Ostatní: hořká čokoláda

Může však být vhodné zvážit použití doplňku stravy, pokud nemůžete získat dostatek hořčíku ze stravy.

Některé populace jsou vystaveny vyššímu riziku nedostatku, včetně starších dospělých a osob s diabetem 2. typu, poruchami trávení a závislostí na alkoholu.

Dávkování a možné vedlejší účinky

Průměrné doporučené denní množství hořčíku je 320 mg pro dospělé ženy a 420 mg pro muže. Množství v různých složeních doplňků se může lišit, proto zkontrolujte štítek, abyste se ujistili, že užíváte tu nejvhodnější dávku.

Doplňky hořčíku jsou obecně považovány za bezpečné pro většinu lidí. Jakmile dosáhnete správné hladiny, vaše tělo vyplaví veškerý přebytek v moči.

Některé formy nebo nadměrné dávky však mohou způsobit mírné příznaky, jako je průjem nebo žaludeční nevolnost.

I když vzácně, může se vyskytnout toxicita hořčíku. Můžete být vystaveni většímu riziku, pokud máte onemocnění ledvin nebo konzumujete velmi vysoké dávky tohoto minerálu. Příznaky toxicity jsou: nevolnost, zvracení, průjem, svalová slabost, nepravidelné dýchání, letargie, zadržování moči.

Před použitím doplňků stravy je vždy dobré se poradit se zdravotníkem.

Většina dospělých potřebuje 320–420 mg hořčíku denně, pokud nedokážete uspokojit své potřeby ze stravy, možná budete muset užívat doplněk stravy

Shrnutí

Horčík hraje zásadní roli pro lidské zdraví. Nízké hladiny jsou spojeny s mnoha nepříznivými účinky, včetně deprese, srdečních onemocnění a cukrovky.

Pokud ze stravy nepřijímáme dostatek minerálů, může být vhodné zvážit doplňky stravy.

Vyskytuje se v mnoha formách, z nichž některé mohou pomoci zmírnit pálení žáhy, zácpu a další neduhy. Pokud si nejste jisti, který z nich je pro vás ten pravý, poraďte se se zdravotníkem.




hořčíkové produkty

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: